twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Lansare de carte 'TU și alte întâmplări gata de a fi trăite' @ Focsani

Lansare de carte 'TU și alte întâmplări gata de a fi trăite' 
Marti, 1 august 2017, ora 18:00



Alex Pleșcan, scriitor și jurnalist originar din Focșani, stabilit în Noua Zeelandă, își lansează la Focșani cartea de proză scurtă TU și alte întâmplări gata de a fi trăite. Aceasta este a treia carte succesivă, independentă, de proză scurtă, dintr-un roman non-linear, fiind precedată de SCRIITORUL DE VAGOANE și alte povestiri aproape adevărate și de SANDU-printre alte povestiri (Tracus Arte, 2014 & 2016).

Marti, 1 august 2017, ora 18.00, scriitorul ne invită la restaurantul Casa Vrânceană, pentru a-i fi alături la acest eveniment de suflet în care povestea și personajele lucrează împreună pentru a aduce mai aproape de sufletul publicului, arta cuvântului -  literatura. Prezintă Adrian Ţiglea, scriitor focşănean.

Alex Plescan se consideră un cetățean al ficțiunii universale, un om care gândește în engleză, dar povestește mai bine în limba română, pe care autorul o consideră a fi singura lui țară reală: ”Demult am încetat să mă mai consider „scriitor”. Sunt doar un om care încă știe să scrie de mână relativ corect, categoric repede și, poate, diferit. Fiindcă am trăit și am observat diferit un spațiu în care lumina se ondulează altfel”.

”Presărat cu aventuri erotico-onirice, volumul de față semnalează un univers în care ficțiunea personală și realitatea auctorială se combină fractal într-o lume culturală opusă fenomenului Renaissance, o lume pseudovirtuală, în care cititorul are de fapt ultimul cuvânt.
O scriitură seducătoare, poetică, fascinantă. TU... decizi dacă vrei sau nu să continui lumea aceasta posibilă.” Cosmin Perța, scriitor și reprezentant al Editurii Cartea Românească.

Iar pentru că frumosul definește nu doar senzația deplină a cuvântului bine ieșit din condeiul scriitoricesc, ci și arta volumului în spațiu - sculptura, va fi prezent alături de Alex Pleșcan focșăneanul Silviu Dima, cu o mini expoziție de sculpturi în coajă de ou. Acestea pot fi cumpărate și oferite celor dragi. Sculptura în coajă de ou este o tehnică complexă, delicată, ce necesită pe lângă multă îndemânare, o răbdare infinită. Lucrările pasionatului focșănean sunt executate în coajă de ou de gâscă și de struț, fiecare dintre ele fiind o provocare dar și o îmbinare între latura artistică și cea creativă a celui care a transformat pasiunea în perfecțiune.

”Mă bucur să fiu alaturi de Alex Pleșcan la lansarea cărții sale Tu și alte întâmplări gata de a fi trăite. Sunt convins că, odată ce ne onorați cu prezența, vă veți îndrăgosti iremediabil de carte și sculptură, aducându-vă mereu aminte cu drag de această zi.” Silviu Dima.

Doritorii pot comanda sau cumpăra cartea cu autograf. Vă aşteptăm cu drag la un eveniment cultural de excepţie!


Alex Plescan (publicat în România și ca Alexandru Pleșcan) s-a născut în 1967 la Focșani. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București (secția română-spaniolă) în anul 1992 și a urmat studii de jurnalism la aceeași universitate. În 1999, s-a stabilit în Christchurch și este cetățean al Noii Zeelande. 

A debutat în presa scrisă cu versuri, în Luceafărul (1983). A publicat proză, poezie, articole de opinie, eseu și critică literară în reviste din România și Statele Unite. În studenție a frecventat la București cenaclurile semi-oficiale conduse de criticii Mircea Martin, Ovid S. Crohmălniceanu și Laurențiu Ulici.

În 1990 a fost co-fondator al grupului Clubul literar, sub egida căruia a funcționat un cenaclu în Universitatea din București, publicând volumul colectiv și eclectic Ficțiuni (Editura Litera, 1992), împreună cu Andrei Zlătescu, Ara Șeptilici, Fevronia Novac, Ion Manolescu și Vlad Pavlovici.

Între 1992 și 1994, a funcționat ca secretar literar la Teatrul „Ion Creangă” din București. În 1993, a debutat dramaturgic la același teatru cu piesa Matilda (adaptare după Roald Dahl, regia Thomas de Mallet Burgess, scenografia Spiros Coscinas). 

Între 1994 și 2003, a lucrat în televiziune și producție video ca reporter de știri sau coordonator de emisiuni, ca editor sau cameraman, și a produs sau regizat documentare TV, în România și Noua Zeelandă. 

În 2016, Alex Plescan a fost selectat să apară, alături de scriitori bilingvi de pe tot globul, în prima ediție a Words & Worlds / Worte & Welten, Viena, publicație sprijinită de PEN Austria.

Ultimele sale apariții editoriale sunt Scriitorul de vagoane și alte povestiri aproape adevărate (Tracus Arte, 2014), Clubul literar – versuri (Tracus Arte, 2015, alături de Fevronia Novac și Andrei Zlătescu) și Sandu – printre alte povestiri de Alex Plescan, (Tracus Arte, 2016).